Włosi wiedzą, jak jeść. Być może skutkiem tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też apetyczne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, lecz również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska Kraków
Zerknij na kilka poniższych elementów, które stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.
Italian Cuisine Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są perfekcyjne, jednakowoż te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest wybitnie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wykorzystania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.