Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj restauracji. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej jemy pizze. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują równie pyszne dania – risotto, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu są również mniej znane dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z różnych miejsc Włoch. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski smak.

Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .

Aromatyczne wino z Włoch

Jakakolwiek knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zapominać trunków. Obiad koniecznie powinien obejmować też wino. Lampka białego wina to dla Włochów kanon. o restauracji Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać szeroki zestaw win.

Charakterystyczna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film